Technológiai park létesül a Miskolci Egyetem területén

Technológiai park létesül a Miskolci Egyetem területén a campus tudásbázisára alapozva - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke az egyetemen tartott sajtótájékoztatón szerdán, ahol az intézmény és a megyei fejlesztési ügynökség vezetője együttműködési keret-megállapodást írt alá.

Mengyi Roland (Fidesz-KDNP) hangoztatta, hogy az ország északkeleti térsége a gazdaság "motorjaként" tekint a Miskolci Egyetemre, az itt felhalmozott tudásra. Fontos, hogy ez a tudás, az innováció a gazdaságban is hasznosuljon. A cél az, hogy a megye és a tágabban vett régió gazdaságának szerkezetváltása felgyorsuljon, az egyetem kutatás-fejlesztési potenciájára  építeni lehessen, ezzel új munkahelyek jöhetnek létre, csökkenhet a munkanélküliség - fejtette ki a politikus.

    

A technológiai parkok a világ számos országában - Kínában, Oroszországban, Kazahsztánban, Törökországban - már bizonyították létjogosultságukat - mondta Mengyi Roland, aki a létesülő technológiai park legfontosabb szerepének azt nevezte, hogy olyan cégeket vonzzon, amelyek az egyetemen "felhalmozott tudásra, szolgáltatásra, infrastruktúrára alapozva" a lehető leghamarabb piacra lépnek termékeikkel.

    

Patkó Gyula volt rektor elmondta: az egyetem küldetése az, hogy szolgálja a régiót, tudásbázist hozzon létre, amivel az itteni vállalkozásokat támogatja. Hangsúlyozta: azok a technológiai parkok működnek jól, amelyek az egyetemeken vagy azok tőszomszédságában vannak, hiszen a campusok fejlesztésekre, kutatásokra fókuszálnak, ezek eredményeit pedig helyben lehet igazán és gyorsan hasznosítani.

    

Patkó Gyula az MTI-nek elmondta: a technológiai park az egyetemen, egy hathektáros területen létesülne, itt épülnének fel  a betelepülő cégek gyártócsarnokai. A terület akár 30 hektárig bővíthető. A tervek szerint a gyártócsarnokok építésére közösen pályáznának. A szándéknyilatkozat értelmében a projekt több év alatt valósulna meg.

 

 

MH / MTI
VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva